Feedback Form

  

Oprettet: 18-05-2017
Revideret: 19-05-2017

AP1 Klovregistreringer sikrer det rette fokus

Et kig på besætningens klovregistreringer viser, hvor du gør det godt nok, og hvor en øget indsats vil give pote.


Heldigvis bliver der lavet klovregistreringer i rigtig mange besætninger. Brug dem sammen med din rådgiver og få endnu mere ud af din indsats mod klovlidelser.

Hvis du vil have det optimale ud af indsatsen mod klovlidelser, er der god hjælp at hente i besætningens klovregistreringer. En analyse af klovregistreringerne viser, hvilke klovlidelser der forekommer hos de enkelte dyregrupper, hvordan den enkelte lidelse udvikler sig gennem laktationen og dermed, hvor det vil være fornuftigt at intensivere indsatsen.

”Det er et spørgsmål om ’work smarter not harder’”, siger dyrlæge Pia Nielsen, SEGES HusdyrInnovation. Og hun forklarer:

”I mange besætninger viser klovregistreringerne, at andelen af digital dermatitis (DD) er højest i startlaktationen og falder hele vejen gennem laktationen. Det er et billede på, at den indsats, man gør mod DD hos de lakterende køer, rent faktisk virker. I sådan en besætning vil man få noget ud af at øge indsatsen mod DD hos kvier og goldkøer, mens det giver mindre mening at gøre endnu mere hos de lakterende køer,” fortæller hun.

DD eller hornrelaterede lidelser

Klovregistreringerne afslører også hvilken form for klovlidelser, der er den primære udfordring i besætningen, og hvad indsatsen dermed skal være.

”Det er jo rigtig ærgerligt at investere i en klovvasker for derefter at finde ud af, at man har ret godt styr på DD, men har et hav af hornrelaterede lidelser,” forklarer Pia Nielsen.

I 2016 var der ca. 1.360 besætninger, der ikke havde registreret en eneste klovbeskæring. I de besætninger kan det være meget vanskeligt at vide, hvordan klovsundheden er, og hvor indsatsen skal lægges, hvis klovsundheden skal forbedres.

Tag fat i din dyrlæge eller rådgiver og analyser sammen bedriftens klovregistreringer, hvis du også vil sikre, at din indsats giver maksimal effekt på klovsundheden.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 10, 2017.

Relaterede links:
Nu skal det være slut med halte køer
Sæt en time af til halthedsvurdering
Forårsarbejde og sommerferie truer klovsundheden

Læs mere på www.sundklov.dk

Sidst bekræftet: 19-05-2017 Oprettet: 18-05-2017 Revideret: 19-05-2017

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Det står sløjt til med kalvens immunforsvar
I hele 77 pct. af besætningerne i en dansk undersøgelse fra 2019 havde kalvene et lavere indhold af immunglobuliner i blo...
06.03.20
Kvægkongres: Ko og kalv sammen giver glæde og udfordringer
Det er ikke nemt at have ko og kalv sammen, og det koster på bundlinjen. Men det gør Gert Lassen glad, og så håber han på h...
06.03.20
Kvægkongres: Smittebeskyttelse - Træk forværket tilbage og køb en ekstra vandkop
Bygningskonsulent Robert Pedersen gav en række konkrete tips i indlægget Smittebeskyttelse i nye og eksisterende stalde.
06.03.20
Kvægkongres: Kvægbrugere med mod på fremtiden
Klimaudfordring, forbrugerkrav og en forventning om lynhurtige skift mellem gummistøvler og direktørsko. Danske kvægbrugere...
06.03.20