
Jonas Würtz og Rune Junberg Pedersen arbejder begge med bæredygtighed på tre niveauer: Det sociale, miljømæssige og økonomiske.
Hvad har en CSR-direktør og en svine-producent til fælles? En hel del viste det sig i denne session. I hvert fald når det kommer til bæredygtighed. For begges vedkommende hvilede deres arbejde med bæredygtighed på tre ben:
1. Det sociale
2. Det miljømæssige
3. Det økonomiske
For Jonas Würtz gælder det, at han i forhold til det sociale lægger stor vægt på at genskabe stoltheden i erhvervet. Bl.a. ved at deltage i Åbent Landbrug og ved at være praktikvært. Sidstnævnte, så han er med til at tage ansvar for, at der uddannes medarbejdere til erhvervet. Og så er han flittig med at kommunikere om, hvordan han producerer og hvorfor på bedriftens Facebook- og hjemmeside.
I forhold til miljøet tager han teknologien til hjælp – bl.a. gyllekøling til sænkning af NH3-emission. Han lægger desuden stor vægt på naturpleje. Eksempelvis sår han faunastriber og har været med i gendannelsen af Gedved Sø.
Økonomisk har han stor fokus på at eliminere spild. Her arbejder han bl.a. på at hæve overlevelsesprocenten og holdbarheden og ved at have fokus på fodereffektivitet. Også reduktion af input har hans fokus – bl.a. har han skiftet til lavenergi-ventilation samt LED-lys.
Jonas Würtz, svineproducent:
”Vi skal koncentrere os om at tale vores produktion op. Lad os
fokusere på det, vi er gode til og hoppe med på klimabølgen. Det er en
stor chance, der ligger foran os.”
”Klimaet bliver en konkurrenceparameter fremadrettet – hvad enten vi kan lide det eller ej.”
”Køb og smid-væk-kulturen skal vendes til vores fordel. Vi kan bruge mange restprodukter i vores produktion.”
|
Rune Jungberg Pedersen, CSR-direktør i Jysk
”Enten kan vi gå forrest selv – eller vi kan vente på, at politikerne beslutter for os, hvordan vi skal være bæredygtige.”
”Ærgerligt, at der er så meget ’landbrugs-bashing’ i vores land. Men
det er vigtigt at imødegå det ved, at I fortæller jeres gode historier.”
”Vi bliver sjældent spurgt om børnearbejde – alle spørgsmål går på miljø.”
|
Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 5, 2020