Feedback Form
Planteavl
Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 27-11-2012

 709

Oprettet: 28-11-2011

Plantekongres 2012: Måling af plantens sundhed med laserteknik

Laserbaserede planteanalyser har et kæmpe potentiale, som supplement til de traditionelle jordbundsanalyser, mener forskere fra Københavns Universitet.

 
 Thomas Christian de Bang & Jens Frydenvang
På Plantekongressen 2012 vil to ph.d.-studerende fra Institut for Jordbrug og Økologi, KU give tilhørerne indsigt i en temmelig teknisk og ganske avanceret måde at måle plantesundheden på – nemlig ved hjælp af laserteknologi

”Laser-Induced Breakdown Spectroscopy, multielemental-analyse, plasma, biomarkører og LA-ICP-MS…..” Det er med at holde tungen lige i munden, når de to herrer Thomas Christian de Bang og Jens Frydenvang entrerer scenen i Herning, for at fortælle om de seneste udviklinger inden for planteanalyse-metoder.

- Det er i dag ret begrænset, hvor udbredt brugen af planteanalyser er. De har ellers potentialet til at optimere gødskningsstrategien på bedriften markant, hvis det bliver muligt at øge antallet af prøver signifikant uden at prisen følger med, forklarer ph.d.-studerende Thomas de Bang og fortsætter:

- De laser-baserede teknologier, vi arbejder med, er i en rivende udvikling, og har de fordele, at de måler på mange grundstoffer samtidig, som det tager ganske få sekunder at udføre. En af teknologierne, har endda potentiale til at kunne tages med ud i marken og måle direkte på planter – og dermed fundamentalt ændre på, hvor lang tid en planteanalyse tager.

I foredraget vil anvendelsesmulighederne for laserteknologierne på planter blive præsenteret og de seneste forskningsresultater blive fremlagt. Og du behøver ikke medbringe en ordbog udi laser-teknologi, Thomas og Jens skal nok få dig til at forstå, hvad LIBS og LA-ICP-MS går ud på.

Forfatter: Kommunikationsmedarbejder Rikke Pape Thomsen, KU, Life

Session D4: Nye metoder til at vurdere planters ernæringstilstand.

Læs mere og tilmeld dig på www.plantekongres.dk

Sidst bekræftet: 28-11-2011 Oprettet: 28-11-2011 Revideret: 28-11-2011

Forfatter

Planter & Miljø
Bodil Pedersen